Nieuws
WK: U kunt direct een adoptieprocedure starten in China (Special Needs)
zaterdag, 30 juni 2012 07:59

Wereldkinderen is dringend op zoek naar aspirant adoptieouders die open staan voor de opname van een kind met een ruime medische achtergrond uit China.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Intake via e-mail of telefonisch tijdens het spreekuur op dinsdag en vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur.

afdeling Intake
070-3506699
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 
Themabijeenkomsten Stichting Adoptievoorzieningen
vrijdag, 29 juni 2012 11:44

Stichting Adoptievoorzieningen (SAV) organiseert dit najaar weer een aantal themabijeenkomsten voor aspirant-adoptieouders in Woerden.

 

28 september: Adoptie van een kind met Hiv/Hepatitis B

Over de medische en sociale kanten van het adopteren van een kind met hiv of hepatitis B.

 

12 oktober: Voor familie en vrienden van aspirant-adoptieouders[Zacht einde]Over adoptie, adoptiekinderen en wat er zoal komt kijken bij de opvoeding van adoptiekinderen.

 

16 november: Adoptie van een kind met special needs

Over welke eigenschappen moet je beschikken als je een kind met een medisch probleem wilt adopteren? Hoe kom je tot het maken van keuzes?

 
In 2011 weer minder kinderen uit China geadopteerd
maandag, 25 juni 2012 09:30

Het CBS meldt dat het totaal aantal adopties sinds de jaren zestig niet meer zo laag is geweest. In het piekjaar 2004 werden nog 1380 kinderen geadopteerd, waarvan 800 uit China, in 2011 bedroeg het totaal aantal geadopteerde kinderen 560, waarvan slechts 180 uit China kwamen.

Vooral het
aantal geadopteerde Chinese meisjes is sterk gedaald. In 2011 werden twee keer zoveel jongens als meisjes uit China geadopteerd. Het aantal jongens steeg tot 2010, maar in 2011 is ook dit aantal gedaald.

Het CBS denkt dat de daling van
het aantal adopties uit China komt door de relatief gunstige economische ontwikkeling in China en het grote aantal  adoptieverzoeken uit andere landen. Ook worden steeds meer Chinese kinderen in eigen land geadopteerd.

Zie de website van het CBS voor het volledige artikel.

 
Meiling: update Taiwan
woensdag, 13 juni 2012 12:05

Onlangs heeft er een gesprek plaatsgevonden bij Cathwel waarin wij informatie hebben gekregen over een nieuwe wetgeving rondom adoptie in Taiwan.

  • Er is in Taiwan een wet aangenomen die bepaalt dat er in Taiwan maar 8 instanties een vergunning zullen krijgen om in adoptiezaken te bemiddelen. In de afgelopen jaren waren er in Taiwan diverse kleine privé-instellingen opgericht die zich bezig hielden met adoptie. Deze zijn door de nieuwe wetgeving allemaal gesloten. Cathwel, CSS en CWLF maken alle 3 deel uit van de 8 instanties die bezig zijn om de nieuwe vergunning rond te krijgen.
  • De regering stelt hoge eisen aan de 8 instanties en Cathwel is de afgelopen maanden zeer druk geweest met de hele organisatie rondom het implementeren van de nieuwe regels. Cathwel heeft aangegeven dat dit één van de redenen is dat er de laatste maanden zo weinig voorstellen zijn geweest. Ze kwamen er eenvoudigweg niet aan toe.
  • Het afgelopen jaar bestond er een wet dat voor ieder kind eerst een half jaar lang gekeken moest worden of adoptie binnen Taiwan mogelijk was. Pas na dat halve jaar mocht het kind voor buitenlandse adoptie vrijgegeven worden. In de praktijk bleek de termijn van een half jaar veel te lang te zijn, dus deze termijn is al een paar keer verkort. Het zou kunnen dat er in de toekomst geen tijdslimiet meer voor staat maar dat dan de volgende methode gehandhaafd gaat worden:
  • Er is door de regering in Taiwan een centraal platform in het leven geroepen: het Adoption Centre. Deze organisatie ontvangt van alle 8 vergunninghouders digitaal alle info van de kinderen voor wie ouders worden gezocht. Alle vergunninghouders kijken vervolgens of zij voor dit kind een binnenlandse adoptie kunnen realiseren. Zo niet, dan geven zij dit aan bij het Adoption Centre. Als alle 7 andere vergunninghouders hebben aangegeven dat adoptie binnen Taiwan niet mogelijk is, dan mag voor dit kind gekeken gaan worden naar buitenlandse adoptie. Bij deze methode hangt de wachttijd dus af van de snelheid van reageren van de andere vergunninghouders.
  • De nieuwe wetgeving rondom adoptie gaat in per 1 juli. Cathwel heeft aangegeven dat het komende half jaar (na 1 juli) hoogst waarschijnlijk een chaotisch jaar gaat worden waarin het hele nieuwe systeem moet gaan draaien. Pas na deze trial-periode van een half jaar, zal voor Cathwel duidelijk worden of het voor Meiling zal leiden tot meer of minder voorstellen. Hopelijk zal deze nieuwe methode er toe leiden dat er voor meer kinderen een plekje gevonden kan worden in Taiwan. Anderzijds geeft Cathwel aan dat in de praktijk blijkt dat vooral voor de jonge, gezonde kinderen een plekje bij Taiwanese gezinnen gevonden wordt. Dit zou er toe kunnen leiden dat de medische- en sociale rapporten van de kinderen die voor buitenlandse adoptie in aanmerking komen, steeds zwaarder gaan worden.

Kortom: We gaan een onzekere periode tegemoet waarvan wij op dit moment nog niet kunnen voorspellen wat de gevolgen zullen zijn voor de wachttijden bij Cathwel.

Ook CSS en CWLF vallen uiteraard onder de nieuwe wetgeving. Ook daar is hard gewerkt om aan alle nieuwe eisen te voldoen. Wij verwachten dat er voor deze twee kanalen qua wachttijden niet veel zal veranderen. Wel zou het kunnen dat ook bij CSS de medische- en sociale rapporten van de kinderen in de loop van de jaren wat zwaarder zullen worden.

 
Meiling: oproep special need kindje
vrijdag, 01 juni 2012 09:32

Van CCCWA, China hebben we een special focus dossier ontvangen van een kindje van 3 jaar oud met albinisme en hepatitis B. Het is een actief en vrolijk kind en de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling is normaal.

 

Wij zijn op zoek naar ouders die een geldige beginseltoestemming hebben en die in hun raadsrapport hebben staan dat een special needs kindje welkom is. Neem voor meer informatie alstublieft contact met ons op via de Meiling infolijn, per e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefonisch op maandag en woensdag van 20.30-22.00 uur onder telefoonnummer: 0900-MEILING (0900-6345464)*

 

Het China team

(* De kosten van dit gesprek zijn €0,20 per minuut)

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 3 van 19