Nieuws
Brief aan relaties
dinsdag, 16 december 2014 20:35

Afgelopen vrijdag 12 december 2014 is deze brief verzonden naar de relaties van de vereniging om de gewijzigde omstandigheden te verduidelijken.

 

Van het Ministerie van Veiligheid en Justitie mochten we deze reactie ontvangen.

 
Meiling: wijziging procedure Taiwan
donderdag, 28 november 2013 09:24

De adoptie naar Nederlands recht kan gestart worden als alle documenten vanuit Taiwan zijn ontvangen. De rechtbank verzoekt vanaf begin 2013 de Raad voor de Kinderbescherming een advies af te geven. Dit betekent dat de RvdK een extra onderzoek doet en de aspirant adoptiefouders uitnodigt voor een gesprek waar het adoptiefkind bij aanwezig dient te zijn. Tijdens dit gesprek wordt bekeken of de procedure juist  en volledig is gevolgd en of de wijziging van de naam toegekend mag worden. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt dat de aspirant ouders mogen inlezen, na akkoord wordt het verslag door de RvdK naar de rechtbank gezonden. De rechtbank zal aan de hand van het advies van de RvdK een uitspraak doen over de adoptie naar Nederlands recht.

 
Meiling: ruimte op wachtlijst CSS
maandag, 25 februari 2013 10:57
Er is op dit moment ruimte op de wachtlijst Taiwan (CSS)
Wij zijn daarom op zoek naar ouders die voldoen aan het profiel van CSS.

Eisen ouders:
  • Beide ouders moeten jonger zijn dan 37 jaar ten tijde van het centrale intakegesprek.
  • In het Raadsrapport moet vermeld staan dat de ouders geschikt zijn/open staan voor een kind met een special need.
  • Ouders moeten in staat en bereid zijn een jong kind op te nemen.
  • Ouders moeten in staat en bereid zijn een kind met een medische achtergrond op te nemen, bijvoorbeeld prematuur, drugsgebruik van de geboortemoeder, psychische problemen van de geboortemoeder, verstandelijke beperking van de geboortemoeder, etc.
  • Ouders moeten in staat en bereid zijn een kind op te nemen met een sociaal belaste achtergrond, bijvoorbeeld geboorteouders uit een crimineel circuit, geboren uit verkrachting, etc.
  • Ten aanzien van de geloofsovertuiging moeten beide ouders kerkelijk meelevend zijn.
  • Beide ouders dienen aan een gewichtscriterium te voldoen volgens de BMI-index. (BMI niet hoger zijn dan 30).
  • Ouders dienen minimaal 5 jaar gehuwd te zijn.
  • Ouders moeten bereid zijn regelmatig follow-up reports en foto's beschikbaar te stellen conform de eisen van CSS.
  • Ouders moeten enige reiservaring hebben en de Engelse taal voldoende beheersen.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Dorien Blokker, coördinator wachtlijst Taiwan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
Reactie van de AVRD op bericht mislukte adoptie
donderdag, 14 februari 2013 20:46

Statement n.a.v. Casusonderzoek Interlandelijke adoptie


De adoptie vereniging de Rode Draad (AVRD) heeft met verdriet en verbazing kennis genomen van het onderzoek.


Het is een zeer verdrietige situatie dat de adoptieouders drie weken na thuiskomst hebben aangegeven dat zij niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Zij hebben een jarenlange procedure gevolgd om zo ver te komen en ook het kind is aan veel veranderingen blootgesteld.


Wij kennen de achtergronden van dit gezin niet en kunnen dus geen oordeel vormen over wat er exact aan de hand was. Wij zijn een vereniging van (aspirant) adoptieouders van kinderen uit China en/of Taiwan met tegen de 600 gezinnen als lid. Wij bieden de mogelijkheid tot onderlinge contacten. Bij het bestuur is geen vergelijkbaar geval bekend.


Aspirant-adoptieouders worden voordat zij daadwerkelijk overgaan tot adoptie door de SAV, maar ook door de vergunninghouders op de hoogte gebracht van potentiële hechtingsproblemen. Met name het tijdelijk afwijzen van één van de ouders is een aspect dat nadrukkelijk aan de orde komt. Het kan voorkomen dat deze problemen zodanig heftig zijn dat ouders er niet mee om kunnen gaan. Het wekt echter wel verbazing op dat er blijkbaar door de ouders geen hulp is gezocht en dat men richting de vergunninghouder op geen enkele wijze de problemen heeft vermeld.


Aanpassing van de beleid- en regelgeving omtrent adoptie moet onderdeel uitmaken van de reeds lange tijd lopende beleidsdoorlichting Interlandelijke adoptie en niet gebaseerd zijn op een zeer treurig incident.


De AVRD pleit al jaren –gezamenlijk met andere adoptieouderverenigingen- voor een verbetering van de nazorg. Of dat ook in dit specifieke geval een oplossing zou hebben gebracht is niet in te schatten.


Jeanet Hekhuis
Voorzitter AVRD

 
Verklaring SpangaS: Geen adoptie
maandag, 11 februari 2013 22:53

Van de makers van de jeugdserie SpangaS kregen wij het verzoek om onderstaande verklaring te plaatsen. Zij zoeken een platform om meerdere adoptieouders in één keer te bereiken om uitleg te geven over de verhaallijn van Nola, één van de hoofdpersonages. Deze verklaring geeft alleen het standpunt weer van de makers van SpangaS. De AVRD biedt slechts het platform om deze duidelijkheid te verschaffen.

Géén adoptie in SpangaS

De makers van de dagelijkse jeugdtelevisieserie SpangaS willen via deze weg een uitleg geven over een verhaallijn in de serie die momenteel te zien. Want zij krijgen veel reacties van verontruste en zelfs verontwaardigde adoptieouders.

Het betreft de verhaallijn van Nola, een meisje dat van de overheid (IND) te horen krijgt dat misschien terug wordt gestuurd naar haar land van herkomst (Sri Lanka). Volgens vele adoptieouders kan dat helemaal niet. En dat klopt. Want dat hebben de makers ook onderzocht en dat is ook niet het verhaal dat ze vertellen.

Belangrijk is namelijk dat het meisje in de serie, Nola, niet is geadopteerd. Dat is nooit verteld in SpangaS.

Er wordt laten zien dat Nola in Nederland is opgegroeid en al jaren in een pleeggezin woont. Zij voelt zich volkomen Nederlands. Maar Nola is geboren in Sri Lanka. Toen haar familie omkwam in de burgeroorlog van Sri Lanka, is zij naar Nederland gebracht en bij haar pleegouders gaan wonen. Als blijkt dat haar biologische vader toch nog leeft, is dat voor de overheid voldoende reden om Nola’s situatie te onderzoeken en haar mogelijk het land uit te zetten.

Dit is het verhaal dat we willen vertellen in SpangaS om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van kinderen die hier zijn opgegroeid, zich Nederlander voelen en mogelijk terug gestuurd worden naar hun land van herkomst. Vergelijkbaar met de algemeen bekende ervaring van Mauro bijvoorbeeld.

De makers van SpangaS vinden het buitengewoon vervelend dat er meerdere (jonge) geadopteerde kinderen erg zijn geschrokken naar aanleiding van uitzendingen van SpangaS. Dat is nooit onze bedoeling geweest. Maar wij hopen via deze uitleg duidelijkheid te geven aan uw kind(eren) en u.

Vriendelijke groet en veel blijvend kijkplezier naar SpangaS,

SpangaS-team.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 19