Op zoek naar geboorteouders

Steeds meer families zoeken naar pleeg- en geboorteouders. De meeste families wachten daar geen jaren mee, omdat de modernisering van China ook veel informatie en gebouwen vernietigt.


De Familie Berg heeft in China gezocht naar informatie over de geboorteouders van één van hun kinderen. Op hun weblog (http://shenqiubackinchina.blogspot.com/) geven zij andere ouders zoektips. De onderstaande tekst is met toestemming overgenomen.


Kindertehuis

Hou contact met het kindertehuis indien mogelijk. Wij hebben vier jaar lang om de paar maanden een update naar het kindertehuis gestuurd. Vrijwel nooit (1x maar) kregen we daar een reactie op. Ook al reageren ze niet, ze blijken het toch heel fijn te vinden om te horen hoe het met de kinderen gaat na hun adoptie. Bij aankomst bleken alle foto’s die wij gestuurd hadden aan een muur te hangen samen met alle andere foto’s van de kinderen daar. Op deze manier bouw je een band op met het kindertehuis die je later nog goed van pas kan komen. Hou in de gaten of er ouders zijn die hun kindje gaan halen in dit tehuis. Zij kunnen voor jou dan misschien een pakje met foto’s en tekeningen afgeven.


Pleegouders

Begin je zoektocht naar de pleegouders. Die startte bij ons direct na thuiskomst. Het enige wat wij hadden was 1 zeer slechte foto van de pleegmoeder. We wisten geen naam. Vraag het aan het kindertehuis (de makkelijkste weg, maar meestal niet succesvol. Zo ook niet in ons geval, we kregen geen enkele reactie) Speur het internet af. Wordt lid van de Yahoo tehuisgroep van jouw kind. Vraag andere ouders van die lijst om foto’s en namen van hun pleegouders of kijk eerst in het archief. Speur foto’s af op zoek naar een bekend gezicht. Ik ben zo ooit eens een lijst met foto’s van tientallen pleegouders langs gelopen op zoek naar enige gelijkenis met de foto die wij van haar hadden. Mocht je de naam weten van de pleegmoeder of vader, Google die naam dan. Laat de naam weten aan ander adoptieouders op de tehuislijst en vraag hen of zij die naam kennen. Ga op zoek naar andere Nederlandse ouders met kinderen uit hetzelfde kindertehuis /stad. Samen zoekt het makkelijker.


Hulporganisaties
Een vaak succesvolle weg is op zoek gaan naar een hulporganisatie die contacten onderhoudt met het betreffende kindertehuis. In ons geval was dat New Day creations. Dit betekent uren en dagen googlen op het wereldwijde web. Zoeken, zoeken, zoeken en weer opnieuw beginnen. Er zijn nog tientallen andere organisaties die in China werken. Zij onderhouden vaak contacten met de tehuizen en komen thuis bij de pleegouders. Enkele voorbeelden daarvan zijn Love without Boundaries, Shepherds fields , Smile China, Alliance for Children, Show Hope, Half the sky foundation en China care. Hebben zij een project in de stad waar jouw kind vandaan komt: Schrijf hen aan met de vraag of zij iets weten over jouw kind en zijn of haar geschiedenis. Noem altijd de Chinese naam van je kindje en zijn of haar geboortedatum. Niet geschoten is altijd mis!

 

Gids
Zoek een gids ter plaatse en vraag of hij of zij het tehuis wil bellen met wat vragen. Ik ken ouders die op deze manier aan hele waardevolle informatie zijn gekomen. Google de naam van de stad + het woord translator of tourguide. Op http://www.ourexplorer.com/ kan je ook op zoek gaan naar een gids.


Internet
Google de plaatsnaam, dat kan soms verrassende verhalen opleveren. Zo kwamen wij in contact met een kunstenares die net terug was uit de geboortestreek van onze dochter en ons veel kon vertellen over de plek. Zij was ook bereid om de volgende keer als ze ging een pakje of brief mee te nemen. Op het forum van http://www.geledraak.nl/html/page36.asp kan je vragen stellen en krijg je vaak enthousiaste reacties. Soms van mensen die in China wonen en werken of van Nederlanders die met een Chinese getrouwd zijn.


Maak een account aan op Facebook. Zoek hier naar mensen uit de geboorteplaats of woonplaats van je kind in China. Leg contact met deze mensen en bekijk of dit een kanaal kan worden van waaruit je kunt gaan zoeken. Probeer een band op te bouwen en bekijk of je ze kunt vertrouwen.


Heb geduld! Het kan jaren duren voordat het lukt. Wij hadden pas na 3 jaar beet. Vele wegen lopen dood. Sla dan een andere weg in. Internet is een machtig medium, grijp je kansen!


Word lid van “op zoek naar de roots”groepen die er zijn. Zo ben ikzelf lid van : http://groups.yahoo.com/group/china_geboorteouders_zoeken/
en van http://groups.yahoo.com/group/China-pleeg-bio-familie-contact/?yguid=47160423
En zo zijn er nog veel meer groups. Het kan je veel nuttig informatie opleveren.


Gids II
Eenmaal in China (maar vóór die tijd kan ze ook heel nuttig zijn!) heb je een goede gids nodig. Die heb ik gevonden via de tehuisgroep op Yahoo-groups.
Ik heb daar de vraag gesteld wie een goede gids wist. Ik kreeg van een paar mensen dezelfde naam door met lovende verhalen over haar. Wil je haar mailadres, mail me. Ze is vooral thuis in de provincie Jiangxi. Ze is fantastisch! Samen met de gids begin je met het plannen van je reis.


Je gids moet uiteraard betaald worden. De makkelijkste manier is om hem of haar te betalen in euro’s. Onze gids had een bankrekening waarbij dat kon (bij de ‘Bank of China’). Duurt een paar dagen voordat het er bij haar op staat. Op deze manier hoefden we geen honderden euro’s mee te nemen en het scheelde ons heel veel geld, wat verloren gaat als je euro’s omwisselt in Yuans.


Laat iedereen weten dat je in de stad bent. Het beste wat je kunt proberen is een advertentie te plaatsen via de lokale krant. Meld daarin de omstandigheden rondom de vindplek van je kind, tijdstip van vinden en lichamelijke kenmerken. Plaats ook een duidelijke foto van hoe je kind er nu uit ziet.


Tehuisbezoek

Laat je gids via de officiële weg het tehuisbezoek aanvragen. Dus via het civil affairs office van de provincie. Dat kost je 160 euro (deze bijdrage is verplicht en betaal je via de gids aan het civil affairs office) en daarvoor krijg je de tijd om vragen te stellen aan het tehuis, een rondleiding, een lunch met de tehuisdirectie en een welkomsvlag. Er zijn gidsen die ouders stiekem het tehuis inloodsen , maar dit kan je in grote problemen brengen en de relatie voorgoed beschadigen.


Probeer het politierapport in handen te krijgen tijdens het bezoek aan het kindertehuis. Dit moet in het dossier van je kind zitten. Je mag het vaak niet kopiëren, maar maak er foto’s van tijdens het doorbladeren. Ik heb er een voorbeeld van, mocht je willen weten hoe het eruit ziet.
In dat rapport staat ook de naam van de vinder en de omstandigheden rond het vinden. Vraag of de gids kan regelen of je hem of haar kunt spreken. (doe dit het beste van te voren, want het is vaak nogal een gepuzzel om die man of vrouw daar te krijgen).


Maak gedetailleerde vragenlijsten voor het tehuis, de pleegouders en de vinder. Wees niet bang om mensen voor het hoofd te stoten door delicate vragen te stellen. Dit kan wel eens je enige kans zijn. Mocht je voorbeelden nodig hebben, mail me. Ik heb ze in het Chinees laten vertalen bij een vertaalbureau. Zij deden het voor een vriendenprijs omdat ze het zo’n prachtig doel vonden. Ik wilde zo min mogelijk ruis op de lijn en daarom heb ik ze in het Chinees opgesteld. Zo leest de persoon de vragen zelf en zit er geen gids tussen die de vragen hoeft te vertalen. Wel de antwoorden natuurlijk. Probeer het beantwoorden van de vragen vast te leggen op film. Zo gaat er tijdens het vertalen geen kostbare informatie verloren. Ik heb tijdens het doorlopen van deze vragenlijst met het kindertehuis tot 3 keer toe gevraagd of er een babyfoto was. 2 keer kreeg ik een nee. Pas bij de derde keer had ik beet en kwam de bewuste foto boven water. Neem dus niet altijd genoegen met een simpel nee.


Ziekenhuizen
Maak met behulp van de gids een lijst met ziekenhuizen in de geboortestad van jouw kind. 99% van alle Chinese kinderen komt in een ziekenhuis ter wereld. Maak samen een plan om deze ziekenhuizen te bezoeken. Zo kom je er misschien achter waar jouw kindje is geboren en vind je de naam van de geboortemoeder. (al dan niet de echte naam) Onze ervaring is dat de artsen je graag willen helpen.


Respect
Leef je in in de cultuur. Oefen geen druk uit op mensen. De Chinezen willen je heel graag helpen, maar wel op hun manier en op hun tijd. Toon respect!


Wat is je doel?
Bedenk je van te voren goed hoe je omgaat met het eventueel vinden van de geboorteouders. Ook al is die kans nog zo klein, het gebeurd de laatste jaren regelmatig. Wij hebben het nooit zo gebracht naar onze dochter dat we op zoek waren naar de geboortemoeder. De teleurstelling als het niet zou lukken zou misschien te groot kunnen zijn. En daarnaast is ze nog te jong om het echt goed te kunnen begrijpen. Als we de moeder hadden gevonden zouden we eerst de gids er op af sturen om het goed te onderzoeken. Daarna is een bloed (DNA) test de enige mogelijkheid om echt zekerheid te krijgen. We hadden onze dochter niet direct contact laten leggen. Misschien wel een foto laten zien. Eerst zelf haar bezoeken en een latere reis (over een paar jaar) misschien met onze dochter.

 

Vliegen
Verdiep je in de prijzen van vliegtickets naar China. Er zitten grote verschillen tussen de verschillende vliegmaatschappijen. Ik heb een paar dagen lang iedere dag gezocht naar aanbiedingen, en toen ik een super aanbieding vond direct m’n slag geslagen. Zo vlogen we voor 439 euro pp ( Retour Amsterdam -Parijs- Beijing). En de kinderen voor 390 pp. Een dag later waren diezelfde tickets van Air France alweer 739 euro! Voor de binnenlandse vlucht moet je zo’n 100 euro pp. per ticket rekenen voor een enkele reis. Die tickets kan de gids prima voor je regelen , maar je kan het ook zelf doen via bv. Air China of Eastern Airlines. De reis binnen China kan je zo duur maken als je zelf wil. De hotels zijn over het algemeen niet duur en het eten is erg goedkoop.


Taal en nog een paar tips
Probeer wat Chinees te leren. Kleine zinnetjes of woorden komen vaak goed van pas en de Chinezen vinden het geweldig als je af en toe wat zegt in het Chinees!

Kijk op de wesite van Brian Stuy. Je kunt via hem de 'finding add' vinden van jouw kind. Dit is de advertentie die het tehuis in de krant plaatst nadat ze het kindje gevonden/gekregen hebben. Ook kan je een 'Birth Parent Search Analysis' opvragen.

 

Neem een bezoekje aan Blessed kids. Je kan via Adele vragen laten stellen aan het tehuis. Of bijvoorbeeld een brief laten vertalen die je naar China wil sturen met vragen.

 

Lees het boek ´waarom China mij twee dochters schonk´ van Martijn Roessingh. Ook wel gekscherend de adoptiebijbel genoemd. Ik heb er enorm veel aan gehad en het heeft mij tot nieuwe inzichten gebracht. Ik zeg het niet snel, maar dit boek MOET je lezen als adoptieouder met kinderen uit China.


Deze lijst is verre van compleet, maar is een opsomming van hoe de Familie Berg het heeft geregeld. Voor vragen of aanvullingen kun je emailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .